Arkisiin aktivointeihin kuuluvat totta kai erilaiset temput, joiden harjoittelun voi aloittaa jo ihan pienen koiran kanssa. Kuten näyttelypostauksessa totesin, pennulle voi olla hyvä ensin opettaa vahvana käskynä "seiso"-käsky, jotta näyttelyesittäminen on helpompaa tulevaisuudessa. Yleensä ensimmäinen käsky on "istu" ja koska se on yleensä helposti opittu, koira tarjoaa sitä myös silloin, kun pitäisi seistä. Muita hauskoja temppuja opettaa on esimerkiksi nämä meillä käytössä olevat temput: istu, seiso, maahan, tassu, toinen (tassu), high five, kieppi (koira pyörähtää oikeaan kierrokseen ympäri), pyöri (koira pyörähtää vasempaan kierrokseen ympäri), pupu (koira seisoo/istuu takajaloillaan etutassut ylhäällä), kieri, kierrä (meillä esim. kierretään pöydän jalkaa tai puuta; tämä valmistelee agilityyn) sekä koske (jokin objekti lattialle kauemmas ja koira käy nenällä tökkäämässä sitä). Tässä siis vain joitain esimerkkejä, joita meillä on ollut käytössä :-) Kommentteihin saa kertoa hauskoja lisätemppuja!
Kaksipäiväisten näyttelyiden aikana myös rentouduttiin.
Viro, Pala Vald (taustalla Peipsijärvi)
Viro, Pala Vald (taustalla Peipsijärvi)
Temppujen lisäksi koiraa voi aktivoida erilaisilla aktivointileluilla ja esimerkiksi ruokakupilla. Aktivointiruokakuppi voi olla myös tarpeellinen, mikäli koira on hyvin ahne. Aktivointileluiksi käyvät esimerkiksi Kongit, joihin voi pakastaa jauhelihaa ja jättää koiralle vaikkapa sen jäädessä yksin. Myös kananmunankennoon piilotetut namit tai wc- tai talouspaperirullaan piilotetut namit toimivat, joskin ne ovat aika nopeita ratkaista. Erilaisia aktivointipelejäkin myydään. Niissä on huonona puolena se, että koira keksii yleensä aika nopeasti jujun ja kun se on kerran sen keksinyt, lelu on hieman turha - namit saadaan pelistä ulos alta aikayksikön :-P Mulla on ollut Javalle myös kaikenlaisia muita Kongin kaltaisia herkkupiiloja, joihin olen tunkenut milloin mitäkin... Juustoa, kinkkua, jauhelihaa, koiranruokaa... Yksi hauska ja suosittu aktivointikeino on myös pallo, jossa on koloja tai tasapainotettu pallo, jonka yksi sivu on ns. auki ja reunoissa on tilaa namien jäädä, vaikka pallo kierähtäisikin ylösalaisin. Näiden kanssa meillä on vietetty monet tovit, kun nameja tai nappuloita on laittanut palloon sisään.
Pointti on: ota koira mukaan KAIKKIALLE. :-)
Kuvissa ollaan katsomassa yleisurheilukisoja sekä nautitaan iltatorilla livemusiikista.
Kuvissa ollaan katsomassa yleisurheilukisoja sekä nautitaan iltatorilla livemusiikista.
Parhaat lelut koiran itsensäkin aktivoitavaksi ovat kestäviä ja yleensä vinkuvia. Röhköpossukin on ollut ihan lemppari. Poikkeuksen vinkumiseen on tehnyt Ikean pehmolelut, joita on kiva retuuttaa ja noh.. myöskin repiä sisälmyksiä irti. Lelujen kanssa kannattaa tutkailla, miten oma koira käyttäytyy: syökö se vanut vai tajuaako se sylkeä ne ulos. Vanun joutuessa vatsaan, voi tulla kiireellinen ja kallis eläinlääkärikeikka eteen... Java on myös rakastanut tyhjiä limsapulloja. Niiden perässä on juostu ja rakastettu todenteolla sitä ääntä, mikä kuuluu, kun tyhjää pulloa puree hampailla. Lidlin vähän pehmeämmät pullot ovat olleet tässä vielä lemppareimpia! Tässäkin tulee olla tarkkana, ettei koira irrota korkkia ja nielaise sitä. Sulje korkki todella tiukasti!
Arkiaktivointiin muuten kuuluu totta kai peruslenkit ja etenkin metsässä vapaana juokseminen, unohtamatta koirakavereiden tapaamista. Koiralle voi myös tehdä hajutyöskentelyjuttuja peruslenkeillä. Yksi lempparini on se, kun löytää metsästä käpykasan. Otan varovasti yhden kävyn kasasta, pyörittelen sitä käsissä ja katson, ettei koira näe kun asetan sen varovasti johonkin päin kasaa. Koira päästetään vähän kauempaa haistelemaan esim. "etsi"-käskyllä mikä on oikea käpy. Myös perustottelevaisuustreenit lenkeillä ovat hyvää arkiaktivontia ja kuluttavat koiran energiaa aktivoimalla aivoja. Oikeastaan arkiaktivoinnissakin vain mielikuvitus on rajana! Pääasia, että koikkeri pääsee tekemään.
Arkiaktivoinnin lisäksi viikoittain tulisi harrastaa jotain oman koiran luonteeseen sopivaa aktiviteettia. Harrastuksia kannattaa kokeilla, niin tietää mikä sopisi parhaiten juuri oman koirakon kohdalla. Harrastus voi olla esimerkiksi agility, rallytoko, toko, mejä (tai vain verijälki harrastelijana), nosework, koiratanssi, haku sekä tähän päälle toki näyttelytreenit & näyttelyt :-) Koikkerin kanssa tulee vain muistaa, että mitään harjoitetta ei kannata toistaa liiaksi. Lyhyet treenit ja onnistumiseen jätetty suoritus on parhautta ja tällöin oppimista tapahtuu parhaiten eikä mielenkiinto laannu.
Purkkien ja purnukoiden sisään ja alle on hyvä piilotella nameja, vaikka muutama purkki sisäkkäinkin. Kierrekannen kun jättää löyhästi auki niin koira kyllä saa sen pyörittämällä ja tönimällä kokonaan auki, sitten ehkä joutuu vielä kallistelemaan purnukkaa ennenkuin nami tulee ulos, aivot saa töitä.
VastaaPoistaKoiran työskentelyä aktivoinnin parissa on muuten kiva seurata, pohtii pulmaa ja yrittää, sitten saattaa käydä kävelyllä muualla ja vaikka juomassa, antaa aivojensa samalla levätä ja sitten uudella innolla yrittämään.
Metsässä useamman lenkittäjän kanssa voi leikkiä piilosta.
Kyllä. Tuo "piilo" metsässä on kuin hakua. Ollaan tehty sitä koikkeriporukalla niin, että koira kerrallaan on hakuvuorossa ja namia kaikilla piilossa olijoilla. Omistaja ei ylitä koiran linjaa, jotta hajut ei sekoitu. Javalla on siihen käyttöön tietty heijastinliivi. Lisäksi sillä on hakuun käsky "ukko", jolla lähdetään aina uutta ihmistä hakemaan. Yhden luona tulisi pysyä niin pitkään, kunnes omistaja on päässyt luokse ja antanut luvan hakea seuraavaa.
Poista